Заявила се като алтернатива на Twitter, децентрализираната социална мрежа Bluesky Social

...
Заявила се като алтернатива на Twitter, децентрализираната социална мрежа Bluesky Social
Коментари Харесай

Bluesky Social – алтернативата на Twitter вече е достъпна в App Store

Заявила се като опция на Twitter, децентрализираната обществена мрежа Bluesky Social към този момент е налична в магазина за приложения на Apple. Засега тя е  пусната като частна бета версия, т.е. достъпът до нея сега е единствено с покана.

Човекът зад мрежата е Джак Дорси, съосновател и някогашен основен изпълнителен шеф на Twitter. Освен това Bluesky в началото се финансира от обществената медийна платформа, заради което може да се каже, че произлиза от Twitter.

През 2021 година Дорси разгласи, че се отдръпва като основен изпълнителен шеф на микроблогинг платформата и единствено три месеца по-късно разгласи, че Bluesky към този момент е „ самостоятелна организация “ с оповестената задача „ да развива и подтиква широкомащабното приемане на технологии за открит и децентрализиран обществен диалог. “

Bluesky Social е децентрализирана опция на съществуващата платформа Twitter със слогана „ Намерете вашата сцена, публикувайте нови неща и останете свързани “.

Изображенията за визуализация в магазина за приложения демонстрират интерфейс, сходен на Twitter. Има раздели за начало, търсене и вести, до момента в който потребителските профили демонстрират броя на другите хора, които следват и кой ги следва. Подобно на ретуитването, потребителите могат да споделят наличие на други хора, като го разгласяват наново.

Но разработчиците споделят, че това, което е друго в приложението, е неговият „ протокол “.

Това, което Bluesky назовава „ AT протокол “, чиновници на компанията го разказват като нова обединена обществена мрежа, която дава метод сървърите да споделят между тях – като имейл. Вместо един уебсайт, ръководещ мрежата, можете да имате доста уеб сайтове. Това значи, че получавате избор на снабдител и физически лица и компании могат да хостват сами, в случай че желаят. “

Какво е неповторимото на AT протокола? Според компанията специфичните функционалности включват избор на логаритми, взаимоотношение и преносимост на сметки, което разрешава на потребителите да реалокират сметки от един снабдител на различен, без да губят данни.

Bluesky даде обещание, че това ще предложи оперативна съгласуемост сред устройства, елементарно портативни сметки и отворени логаритми, тъй че потребителите да имат по-голям надзор върху това, което виждат.

Приложението Bluesky е първото, построено върху протокола, като разработчиците споделиха предходната година, че ще бъде „ портал към света на опциите върху AT протокола “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР